כעצמאיים או כשכירים, הרי שבכל חודש אתם מפרישים סכום כסף מסוים לטובת הפנסיה שלכם. כל עוד אתם עובדים, הרי שהמשכורת או ההכנסות החודשיות מאפשרות לכם להתקיים ולבנות עתיד. בדיוק ברגעים אלו, כדאי לחשוב על גילאים מתקדמים יותר, בהם תצטרכו להתקיים בכבוד באמצעות כספי הפנסיה.
כידוע, אתם גם משלמים מיסים, שלעתים אתם זוכים לפטור מהם ולעתים גם להחזר. בהקשר זה, חשוב לשים לב:
- פטור – אינכם צריכים לשלם מראש את המס.
- החזר – שילמתם את המס, אך אתם זכאים לקבלו בחזרה.
החזרי מס מוכרים לעצמאיים ולשכירים בהקשר של מס ההכנסה, אותו גובים ברמה השנתית על פי תחזיות שאמורות לשקף את היקף ההכנסות או המשכורת. בעת שנגבה סכום שנתי גבוה יותר, הרי שזוהי סיבה מוצדקת להחזר.
הכסף השמור בקופת הפנסיה שלכם, אבל…
למדינה ישנו אינטרס די ברור: שתפקידו כספים לקופת הפנסיה שלכם. כל עוד מדובר על עובדים שכירים, הרי שקופת הפנסיה שלהם מטופחת כנדרש, זאת עם הפרשות המתבצעות על ידי העובד בעצמו ועל ידי המעסיק. הבעיה הגדולה יותר היא דווקא עם עצמאיים, שהם אלו שצריכים לדאוג לעצמם לפתיחתה של קופה שכזו. המדינה מעודדת את העובדים – השכירים והעצמאיים, להפריש כסף לקופות הפנסיה, זאת מאחר וישנו רצון למנוע מצב שבו יהיו אזרחים שיהיו נטל על המדינה ועל החברה.
כשמדברים על מס בהקשרים של קופות פנסיה ותגמולים, הרי שישנו מס בשיעור של כ-35% (!) בעבור משיכה חד פעמית שמתבצעת. במילים פשוטות? רגע לפני שאתם בוחרים לפתוח את הקופה ולמשוך אליכם את הכסף, כדאי בהחלט לחשוב פעמיים האם מדובר על צעד נבון. הכסף אמנם שייך לכם, אך המיסוי הגבוה עליו כמעט וחותך אותו כמעט בחצי, כך שמדובר לכל הדעות על החלטה שאינה כלכלית.
"הכסף שייך לי וחסכתי אותו בעמל רב, למה לוקחים עליו מס גבוה?"
שאלה מצוינת. כאמור, הכסף המופרש לקופות הפנסיה מיועד לשלב הפרישה – בו מפסיקים לעבוד ובכל זאת – צריכים להתקיים. המדינה רוצה למנוע מצב שבו אנשים המגיעים לגיל פנסיה, צריכים להיתמך על ידי קרובים או בעיקר – על ידי המדינה, מאחר והיכולת הכלכלית שלהם מוגבלת. המיסוי הגבוה אמור לגרום לאנשים לחשוב פעמיים לפני שהם מושכים את הכסף:
- ראשית, המס הגבוה מפחית את הסכום שיגיע בסוף לכיסכם.
- שנית, משיכת הכסף פוגעת בעתיד הכלכלי שלכם.
פטור ממס על כספי גמל, ביטוחי מנהלים ופנסיה – האמנם?
למרות שישנו מיסוי של כ-35% על משיכת כספי הפנסיה, גם ישנם תנאים מסוימים שבהם ישנו פטור מתשלום המס. שימו לב כי הפטור לא ניתן באופן אוטומטי, אלא שיש להגיש בקשה מסודרת שרק לאחר בדיקתה, יוחלט אם לאשר או לשלול את הבקשה. אז מתי תוכלו גם אתם למשוך את הכסף מבלי לשלם מס?
- מקרה מוות. קודם כל, שתחיו עד 120! קרה והאדם שקופת החיסכון הייתה שייכת לו נפטר? זהו המקרה הראשון המאפשר למשוך את כספי הפנסיה, מבלי לשלם עליהם את המס הנדרש. אם יש שארים לרוב הינם בן בת זוג וילדים עד גיל 21 יש פנסיה ולא ניתן למשוך כספים מקרן הפנסיה, נכון רק בתאי שאין שארים
- מצבים של חולי. של הלקוח או של בן-זוג, הורה, הורי הורה, צאצא, צאצאי בן-הזוג ובן-זוגו של כל אחד מהם בנוסף, במקרה בו נזקק המבוטח לטיפול רפואי, וכל עוד מדובר על הוצאות בסכום של לפחות חצי מההכנסה השנתית. כלומר, בהנחה והמבוטח משתכר בכ-150,000 שקלים בשנה, כאשר ההוצאות הרפואיות הן בגובה של כ-80,000 שקלים.
- נכות. במידה והמבוטח או בן-זוג, הורה, הורי הורה, צאצא, צאצאי בן-הזוג ובן-זוגו של כל אחד מהם מוגדר כנכה באחוזים העולים על כ-75%, הרי שהוא יוכל לעשות שימוש בכספים השמורים בקופות ומבלי לשלם עליהם את מס.
- בדיקות שנערכו מראות כי למרבית החוסכים שעברו את גיל 67 ומקבלים פנסיה של לפחות 7,000 ₪ ומגיע כמעט בוודאות החזר ממס הכנסה וחיסכון גדול בתשלומי המס העתידיים כך שסכום הפנסיה שיישאר בידיהם יהיה גבוהה יותר משמעותית.
אם גם אתם מתעניינים אודות פטור מתשלום המס עבור משיכת כספי הפנסיה שלכם, תוכלו להתייעץ איתנו!