לאחר שגיבשתם את החזון העסקי שלכם, אתם מרגישים כי הגיע הרגע לעשות את הצעד: לצאת אל דרך מקצועית עצמאית! גם אם הייתם שכירים למשך שנים וגם אם אתם מתחילים את הדרך שלכם בעולם התעסוקה בדרך עצמאית לחלוטין, הרי שעליכם להכיר היטב את החוקים והדרישות באשר לפעילותכם העסקית התקינה.
בתור עצמאיים, הרי שהעסק שלכם יוכל להיות מוגדר כעסק פטור, עסק מורשה או כחברה בע"מ. החלטתם להיות עצמאיים? עליכם להירשם גם ברשויות המס, כאשר על כל עסקה שתבצעו (בתקווה לכמה שיותר עסקאות), תצטרכו להפריש מס בערך של כ-17% לרשות המיסים. אפשר לומר כי בתור עסק אתם הופכים להיות החוליה המקשרת שבין הלקוח ששילם לכם ובין רשות המס – אתם אלו המעבירים את התשלום אל רשות המיסים.
כשם שאתם משלמים מס בשיעור של כ-17% מכל עסקה, הרי שיש לכם את הזכות להזדכות על מס ששילמתם בעבור עסקאות הרלוונטיות לפעילות השוטפת שלכם כעסק. לפניכם, כל מה שחשוב לדעת על פיתחת עוסק ומורשה, וגם מדוע כדאי לעשות זאת עם רואה חשבון.
פתיחת עוסק מורשה – מהו צפי ההכנסות שלכם?
על מנת שאכן תוגדרו כעוסק מורשה, היקף ההכנסות השנתי שלכם צריך לעמוד על לפחות כ-100,187 שקלים. כלומר, כל עוד אתם צופים כי תכניסו פחות כסף בשנה, הרי שאתם נכנסים תחת הסטטוס של "עוסק פטור". על פי רוב, עסקים פטורים רלוונטיים לנותני שירות המשלימים הכנסה באמצעות עיסוק פרטי, זאת לצד היותם שכירים. עוסק פטור אינו משלם מע"מ ואינו מזדכה במע"מ תשומות.
אז איך תפתחו גם אתם את העוסק המורשה שלכם? ישנן 2 דרכים אפשרויות:
- הדרך הראשונה (וזו גם הפחות מומלצת) היא בצורה עצמאית. יהיה עליכם להגיע אל המשרדים הרלוונטיים (מס ההכנסה, מע"מ וביטוח לאומי), ולבקש לפתוח עבורכם תיק. הבעיה הגדולה היא שמדובר על בזבוז רב של זמן – בעיקר בתקופה כה מרגשת ועמוסה בה אתם לקראת פתיחת העסק שלכם, תוך שאתם נדרשים לאסוף שלל טפסים, להגיע עם מסמכים ולעבור תהליך ביורוקרטי שאינו קצר.
- האפשרות השנייה העומדת לרשותכם היא לחבור אל רואה החשבון שעתיד לנהל עבורם את כל החשבונות. הוא יוכל לפתוח בעבורכם את התיק ולשייך אתכם אל רשות המס הרלוונטית אליכם.
המסמכים שתצטרכו להציג בכל מקרה:
- תצלום בהיר ומובן של תעודת הזהות שלכם
- פרטי חשבון הבנק שלכם
- במקרה ומקום מגוריכם שונה מזה המופיע בתעודת זהות יידרש גם חוזה שכירות.
תחילה, תקבלו אישור זמני שיאפשר לכם להתחיל את הפעילות העסקית שלכם. בהמשך, תקבלו את התעודה הפורמלית. בשונה מחברות בע"מ שמספר העסק שלהן הוא ח.פ, במקרה של עוסק מורשה הרי שמספר העוסק שלכם הוא פשוט תעודת הזהות האישית שלכם.
מדוע חשוב לעבוד עם רואה חשבון גם במעמד פתיחת התיק?
- ראשית, רואה החשבון ידע לערוך בעבורכם צפי של הכנסות והוצאות. מעבר לכך שניתן לבדוק את כלכליות העסק, הרי שגם ניתן לקבוע האם אתם עומדים בתנאים של עוסק מורשה, או שאתם בכלל נכללים תחת התנאים של עוסק פטור.
- רואה החשבון חוסך זמן לא רק עצם העובדה שהוא עושה את העבודה עבורכם, אלא שאין כל חשש כי תגיעו אל מע"מ לטובת פתיחת התיק ותגלו כי לא אספתם את המסמכים הנדרשים, כי שלחתם ייפוי כוח שלא רלוונטי וכיוצא בזה. העדיפו כמובן לבצע את פתיחת התיק עם רואה החשבון שעתיד לנהל אתכם גם לאורך הפעילות העסקית.
- פתיחת התיק באמצעות רואה החשבון חוסכת לכם המון התעסקות, כאשר הדבר העיקרי הוא הדיוק והיסודיות שפתיחת התיק. חשוב שההתנהלות שלכם אל מול כל אחד מהגופים – ביטוח לאומי, מע"מ ומס הכנסה, תתנהל כשורה ועל פי הנדרש – גם במעמד פתיחת התיק וגם לאורך הפעילות השוטפת שלכם.
המדריך המלא לפתיחת עוסק מורשה
בתקופה שבה כל אדם מחפש להרחיב את היכולות וההכנסות שלו, פתיחת עוסק מורשה היא הצעד המשמעותי ביותר להשיג את זה. במדריך זה, נדריך אתכם צעד אחר צעד, במסלול המקצועי להפוך לעוסק מורשה.
מהו עוסק מורשה?
עוסק מורשה הוא אדם שפועל במסגרת מסחרית ומבצע שמחזור ההכנסות השנתי שלו מעל לסף שנקבע על ידי החוק. השנתי הצפוי של העוסק מורשה נמדד לפי מדדים משתנים שנקבעים מדי שנה, וכך גם תהליכי פתיחת התיק.
לפתוח תיק במס הכנסה
בעבודה עם רואה חשבון, אחד מהשלבים הראשונים בפתיחת תיק עוסק מורשה הוא לפתוח תיק במס הכנסה. לפתוח תיק במס הכנסה מצריך למס הכנסה את מספר תעודת הזהות שלכם, ולבצע הרשמה כעוסק מורשה. להירשם כעוסק מורשה הוא תהליך שנעשה במשרדי המס הכנסה או באינטרנט, ומשם מתחילה המסע שלכם כעוסק מורשה.
תיק במע״מ
אחרי שפתחתם תיק במס הכנסה, השלב הבא הוא פתיחת תיק במע מ. במע מ, או המס שנגבה על מוצרים ושירותים, משמעותו מס ערך מוסף. זהו מס שנגבה על מכירה של מוצר או שירות, ונמסר למדינה. פתיחת תיק במע מ דורשת פרטים נוספים שיש לספק למדינה.
שלב 3: בביטוח לאומי
אחרי שסיימתם את שלבי המס, השלב הבא הוא להירשם לבביטוח לאומי. זה מאוד חשוב מכיוון שהביטוח לאומי מספק לכם כיסוי לתקופות שבהן אתם לא מרוויחים הכנסה.
שלב 4: עוסק פטור
מצד שני, עוסק פטור הוא אחד שלא חייב במס ערך מוסף, אבל מותר לו להירשם לכך. זהו שלב אופציונלי, אך יכול להיות מועיל במקרים מסוימים.
שלב 5: יועץ מס
לבסוף, עליכם לעבוד עם יועץ מס או רואה חשבון באופן קבוע. יועץ מס יעזור לכם לנהל את עסקכם בצורה יעילה ותקנית, ויוודא שאתם משלמים את המסים שלכם בזמן.
המסלול להפוך לעוסק מורשה הוא ארוך ומורכב, אך עם הכוונה הנכונה והמידע המתאים, תוכלו להצליח בכל התחומים. אנחנו במשרד בן-שמואל רואי.
מהי ההבדל בין עוסק פטור לעוסק מורשה?
כאשר אנו מתמודדים עם התהליך המורכב של פתיחת עוסק מורשה, המון שאלות עולות. אנחנו פה במשרד בן-שמואל רואי חשבון נשמע לעזור לכם למצוא את התשובות. עוסק פטור הוא מי ששמחזור ההכנסות השנתי שלו לא חורג מהסף המותר. מצד שני, עוסק מורשה הוא אדם שההכנסה השנתית שלו חורגת מהסף, ולכן הוא חייב בתשלום מסים.
איך אפשר לשנות מעוסק פטור לעוסק מורשה?
לשינוי מעוסק פטור לעוסק מורשה נדרשת פניה למס הכנסה ועדכון המצב. זה יכול לכלול מידע כמו שמחזור ההכנסות השנתי שלכם, ותהליך זה נעשה באופן מקצועי עם יועץ מס או רואה חשבון.
האם עוסק מורשה צריך לשלם מס ערך מוסף?
כן, עוסק מורשה נדרש לשלם מס ערך מוסף. מס זה מתנהל במסגרת תיק במע מ, ונדרש לשלם על כל מוצר או שירות שנמכר.
מהם היתרונות של להיות עוסק מורשה?
לעוסק מורשה ישנם יתרונות מרכזיים. הוא יכול להגיש קבלות ללקוחות, מה שמאפשר לו לשלוט בעסק באופן מקצועי יותר. כמו כן, עוסק מורשה יכול לחסוך במסים דרך התנהלות מקצועית של החשבונאות.
אנו במשרד בן-שמואל רואי חשבון כאן לעזור לכם להפוך לעוסק מורשה ולמנהל את העסק שלכם באופן מקצועי ויעיל. בהצלחה!