18 באפריל 2021
כמי שמטפלים מזה למעלה מ 27 שנה בסוחרים בניירות ערך הרי שאחת מהשאלות שמטרידה רבות את העוסקים במסחר בניירות ערך היא כיצד מכירים ברווחים של חברות הסוחרות בניירות ערך? האם על בסיס מימוש כלומר רק ברגע שמכר או קנה את נייר הערך או על פי שווי שוק ? כלומר גם אם לא מימש סוחר ניירות הערך את המניה עדיין יוכר לו הרווח או ההפסד מניירות הערך.
שאלה נוספת היא מה שווי נייר הערך לצרכי מס? האם שווי נייר הערך בבורסה הוא חזות הכל ? האם אנו חייבים להציג את נייר הערך ולשלם מס על פי שוויו בבורסה ? ומה עם ניירות ערך שאין להם שוק מוסדר? שאינם נסחרים בבורסה? לתשובה לשאלות אלו משמעות גדולה שכן על פי שווי נייר הערך ירשם רווח או הפסד מניירות ערך ועל פי זה ימוסה סוחר הנוסטרו.
כללית נאמר כי פקודת מס הכנסה קובעת כי מקום שלא צויין בו מפורשות אחרת בחקיקה או בפסיקה הרי שיש "ללכת" בעקבות כללי חשבונאות מקובלים ומכאן מגיעות התשובות לשאלות שעלו
ובכן נתחיל מהשאלה הראשונה: כולנו מכירים את טפסי ה 867 אשר הבנקים מפיקים בתום תקופה. על כך כתבנו בעבר וציינו שאין לראות אותם כראה וקדש , במיוחד לא אצל סוחרי נוסטרו שמרבים בפעילות בניירות ערך. במקרים רבים יש טעויות בטפסים אלו , במיוחד כאשר יש פעילות שונה מהפעילות הרגילה. טפסים אלו מציגים בדרך כלל רווח מניירות ערך על בסיס מימוש. הגישה הרווחת בקרב שלטונות המס היא שאצל חברות הסוחרות בניירות הערך, ולא דווקא אצל יחידים, יש להציג את ניירות הערך על פי כללי חשבונאות. כללי חשבונאות בדרך כלל קובעים כי יש להציג על פי שווי שוק מצוטט בבורסה ומכאן נגזרת המסקנה כי יש הרווח או ההפסד מניירות הערך יחושב גם אם לא מומש נייר הערך אלא על פי ערכו בסוף השנה. זוהי הגישה הרווחת במסדרונות רשות המיסים אולם לדעתנו יש מקום כפוף לקבלת ייעוץ מתאים לבחון אפשרות לאימוץ שיטה שמקובלת אצל יחידים והיא להציג את הרווח או ההפסד על בסיס מימוש. כלומר רק אם מימשת את נייר הערך יוכר הרווח או ההפסד ממנו. לכל אחת מהשיטות יש את היתרונות שלה כאשר לרוב הפערים בין השיטות הם פערי עיתוי. גם שווי נייר הערך הוא נושא בפני עצמו. כולנו מכירים את המקרים של ניירות ערך ללא סחירות כלל או דלי הסחירות אשר שווים בבורסה אינו משקף את שווים האמיתי שכן מכירה של מספר יחידות יכולה להפיל את כל שווי נייר הערך. כמו כן ישנם ניירות ערך שכלל אינם נסחרים בשוק מוסדר. לשני סוגי ניירות הערך יש מקום לבחון אפשרות לאפשר בחינה על ידי כלכלן כשהיא מלווה בחוות דעת מיסויית מקצועית שמטרתה לאפשר להציג את נייר הערך לפי שוויו האמיתי ולא לפי השווי בבורסה
כעולה במקובץ מכל האמור לעיל הוא שאין לראות במחיר בבורסה כחזות הכל ויש מקום לבחון גם את דרך ההצגה של הרווח מניירות ערך וגם את המחיר בו יוצג נייר הערך. כמובן הכל רק בליווי ייעוץ מוקדם ובכתב .
אנו כמו תמיד נמשיך לעדכן על ההתפתחויות בענף מרתק זה.