שנת 2021 הסתיימה ויחד איתה חוזרת השאלה שמטרידה לא מעט מחזיקי מטבעות וירטואליים : האם להגיש דוחות לרשויות המס?
כמי שמטפלים מזה מספר שנים במחזיקי מטבעות וירטואליים ומגישים עבורם דוחות ראינו לנכון להסביר מדוע לא רק " צריך" להגיש דוחות אלא גם " כדאי" לדווח לרשויות המס.
מבחינה חוקית אין ספק שיש להגיש דוח. רשות המיסים רואה בהכנסה במכירה מטבעות וירטואליים בדרך כלל כהכנסה הונית ומחייבת ב 25% מס את הרווח. במקרים מסוימים תטען הרשות לרווח פירותי ותנסה לחייב במס לפי 50% מס. כאמור רשות המיסים אינה רואה במטבעות וירטואליים כמטבע סחיר לכל דבר ומכאן שיעורי המס שנקבעו. במאמר מוסגר נציין כי בשים לב לכך שישנן מדינות שאימצו את הביטקויין כהלך חוקי (אל סלבדור) ומדינות אחרות צועדות בעקבותיה (ברזיל) לדעתנו יש מקום לשקול גישה אחרת הפוטרת ממס את עליית הערך של מטבעות אלו. בעניין זה יכול להיות שמעמדו של הביטקויין יהיה שונה ממטבעות אחרים כדוגמת איתריום, ada, solana וכו..
נכון להיום רשות המיסים דורשת דיווח על הכנסות אלו ותשלום מס בהתאם. גם מכירה של מטבעות וירטואליים מסוג אחד ורכישה של מטבעות אחרים מחויבת במס. כלומר מרגע שמכרת את המטבעות יש לחשב את הרווח או ההפסד והתמורה שתקבל תחשב כעלות של המטבע החדש. מובן שיש לבצע תחשיבים בנושא שיביאו לתוצאת המס המיטבית ללקוח.
אולם לדעתנו, מעבר לחובה החוקית שצוינה לעיל, כדאי לדווח על העסקאות במטבעות וירטואליים ממספר טעמים. להלן עיקרם:
- רשות המיסים הוכיחה כי היא יודעת להתחקות אחר פעילות של ישראלים במטבעות אלו בבורסות השונות. המידע היום הופך ליותר ויותר שקוף ואי דיווח על הכנסות כאלו הוא עבירה פלילית. לכן מוטב לדווח.
- מאחר וכל העניין הוא חדש ועדיין לא צבר היסטוריה ארוכה יתייחסו בסלחנות יחסית למי שלא דיווח על הכנסותיו ממטבעות אלו ויגיע מרצונו לדווח על ההכנסות הללו. בעניין זה נציין כי עדיין קיימות אפשרויות לערוך גילוי מרצון אנונימי ולדווח על הכנסות הללו ולקבל החלטה מבלי לחשוף את שם המחזיק. ככל שהזמן יחלוף תשתנה הגישה המקילה הזו ויתחילו העמדות לדין הפלילי.
- דיווח על הכנסות אלו יקל לאחר מכן על הכנסת הכספים לבנקים בישראל – כידוע מרבית הבנקים בישראל מסרבים עדיין להכניס כספים שמקורם בפעילות במטבעות וירטואליים. במידה ותראו למנהל הסניף כי דיווחתם ושילמתם מס על הכנסות הללו יהיה קשה לו פי כמה שלא לאפשר לכם להכניס את הכספים לחשבונות בישראל. (במועד כתיבת שורות אלו עדיין לא נפסק בעניין פרימן נ' בנק הפועלים)
- הפסדים ממטבעות וירטואליים ניתנים לקיזוז- מטבע הדברים אם רשות המיסים דורשת מס על מטבעות אלו הרי שהפסדים ממטבעות אלו יכולים להתקזז כנגד הכנסות רבות אחרות וביניהן רווחים בבורסה, רווחים ממכירת דירה, ממכירת נכסים אחרים ועוד
- כל זמן שהדברים לוטים בערפל , ניתן להיכנס למו"מ מול רשות המיסים ולהגיע לפשרות שיובילו לשיעורי מס נמוכים במיוחד עד כדי אפס מס על פעילות מסוימת ובתנאים מסוימים. ככל שהדברים יתבהרו הסיכויים לכך יפחתו.
לאור כל אלו ואחרים אנו ממליצים בחום להגיש כבר היום דוחות על הפעילות במטבעות וירטואליים.
אנו לרשותכם בכל שאלה